Koolstofdatering | havo/vwo


havo/vwo, klas 3 en 4
Bij het aanleggen van een parkeergarage in Utrecht zijn hele oude botten gevonden! Door middel van koolstofdatering ontdekken leerlingen zelf hoe oud de botten zijn.

Locatie: in de klas  
Duur programma: 1,5 uur
Domein: mens en natuur
Indeling: groepjes van vier leerlingen
Tarief: www.umu.nl/onderwijs/vo/koolstofdatering-havo-vwo/

Let op! Dit programma bevat digitaal lesmateriaal. Er is een device digiboard o.i.d.) nodig om dit af te spelen.

Doel van het programma
Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Met die principes gaan leerlingen in dit onderwijsprogramma aan de slag.

Het programma start met het blackbox-experiment, waarmee de leerlingen in aanraking komen met een aantal onderzoeksprincipes. In duo’s onderzoeken de leerlingen een mysterieuze black box. Wat kunnen ze met wetenschappelijke zekerheid zeggen over de inhoud hiervan, zonder het doosje open te maken?
In de tweede helft van het programma start de klas met het onderzoek naar de oude botten. Hierbij werken ze met onderzoeksmaterialen en -instrumenten en de authentieke botten van wel duizend jaar oud.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht in heden en verleden. Waar je wordt geïnspireerd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. En waar je als bezoeker zelf een onderzoeker wordt.

Het UMU is vanaf 2023 te bezoeken. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;